ژل رویال چیست
ژل رویال که به آن ژل سلطنتی، شاه انگبین، رویال ژل و ژل زنبور عسل نیز گفته میشود، در کنار عسل و گرده گل از مهمترین فرآوردههای زنبور عسل به شمار میرود. که داری خواص بینظیری چه از نظر درمانی و چه از نظر تقویتی و زیبایی است.
به طور کلی زنبور عسل ژل رویال را به دو منظور تولید میکند. اول اینکه ژل رویال مادهی غذایی اصلی برای پرورش لاروها (نوزدان زنبور) در ۳ روز ابتدایی است و دوم اینکه غذای ملکه زنبور تا آخر عمر همین ژل رویال است.
اگر چه عجیب به نظر میرسد اما لاروهایی که ۳ روز از رویال ژل تغذیه کنند به زنبور کارگر تبدیل میشوند و لاروهایی که ۵ روز از آن تغذیه کنند به زنبور ملکه تبدیل میشوند. همین ۲ روز کافی است تا ملکه از نظر جثه ۴۳ درصد بزرگتر و از نظر وزنی ۶۰ درصد سنگینتر شود.
و عجیبتر اینکه ملکه با وجود این که در فصول تخمریزی در طول روز بیش از ۲۰۰۰ تخم میگذارد اما باز هم عمر بسیار بیشتری نسبت به زنبور کارگر دارد. زنبور کارگر در حدود چند هفته زنده میماند (حدودا ۶۰ روز)، در حالی که ملکه میتواند تا ۷ سال هم زنده بماند.
ژل رویال چگونه تولید میشود
ژله رویال مادهای ژلاتینی، چسبناک و کرم رنگی است که از غدد حلقی زنبوران کارگر جوان ۳ تا ۱۱ روزه که مسئول پرورش لاروها هستند ترشح میشود و در شاخونهایی که در کندو وجود دارد ذخیره میشود.
بر خلاف تصور عامه منبع تولید ژل رویال شهد یا عسل نیست. یعنی اینکه زنبوران کارگر جوان با مصرف شهد گیاهان یا عسل، ژل تولید نمیکنند بلکه گرده گل عامل اصلی تولید ژل رویال است و زنبور با مصرف گرده گل و فعل و انفعالاتی که روی آن انجام میدهد رویال ژل تولید میکند.
زنبورداران با قرار دادن نوزدان یک روزه در شاخونها، زنبوران کارگر جوان را تحریک میکنند تا در این سلولها ژل رویال تخلیه کنند. پس از گذشت ۷۲ ساعت بیشترین ژل در این سلولها ذخیره شده و زنبوردار بعد از برداشتن لاروها، ژل رویال را داخل ظرف مخصوص ریخته و آن را ذخیره میکند.
بهترین زمان تولید ژل رویال
همانطور که گفتیم زنبور عسل برای تولید ژل رویال به منبع غنی از گرده گل نیاز دارد تا بتواند ژل رویال با کیفیت تولید کند. در نتیجه بهترین زمان برای تولید رویال ژل و همچین برداشت آن فصل بهار است. چرا که فصل بهار فصل گردهافشانی گلها است و حجم گرده در طبیعت بسیار بالاست که این شرایط برای تولید ژل رویال بسیار مساعد است.
به همین دلیل است که گفته میشود باکیفیت ترین نوع ژل رویال، ژله رویال بهاره است. هر چه به سمت تابستان برویم جریان شهد جای گرده را میگیرد و میزان ژل دهی زنبور کاهش پیدا میکند.
طعم و رنگ ژل رویال اصل
اگر شما هم هنوز از ژل رویال استفاده نکردهاید، شاید دانستن این که چه رنگی است و چه طعم و بویی دارد بتواند به شما در شناخت ژل رویال طبیعی کمک کند. به طور کلی مشخصات ژل رویال ایرانی به شرح زیر است.
رنگ: | سفید تا لیمویی، تیره شدن بیشتر نشان دهندهی زمان ماند بیشتر آن است |
بو: | ترش و سوزنده |
طعم: | ترش همراه با شیرینی |
غلظت: | ژلاتینی و چسبنده. البته اگر در فریز باشد به صورت یخ زده خواهد بود |
خواص ظاهری: | همراه با مقداری گرده گل، موم و در بعضی مواقع حتی لاور داخل آن است |
ترکیبات مهم ژل رویال
بخش زیادی از ژل رویال زنبور عسل را آب تشکیل میدهد که چیزی در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد آن را شامل میشود. همچنین در حدود ۱۷ تا ۴۵ درصد وزن خشک (بدون در نظر گرفتن آب) ژل را پروتئینها و کربوهیدراتها تشکیل میدهند. ویتامینها، عناصر معدنی و چربیها سایر اجزاء این ماده را تشکیل میدهند
کربوهیدراتها و عناصر معدنی
از قندهای اصلی در ژل میتوان به فروکتوز، گلوکوز و ساکاروز اشاره کرد. همچنین از جمله عناصر معدنی موجود در این ماده میتوان پتاسیم، فسفر، گوگرد، کلسیم، منگنز، روی و آهن را نام برد.
ویتامینهای ژل رویال
همچنین ژل سلطنتی غنی از ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است که ریبوفلاوین (B2)، بیوتین (B7)، نیاسین (B3)، تیامین (B1) و اسید فولیک (B9) از جمله مهمترینهای آنها هستند.
بدون دیدگاه